button home - actief
button nieuws
button informatiepakket
button visie
button cursusdata
button wie zijn wij
button klanten
button inschrijven
button contact
logotekst - sociale competenties op school
Ikoon Grip op competenties


Foto Grip op competenties

Grip op competenties

Waarom Steeds meer scholen werken aan het opzetten van Competentie Gericht Onderwijs (CGO). Er zijn inmiddels volop competentiebeschrijvingen beschikbaar en tools waarmee leerlingen zichzelf kunnen scoren. Maar: competenties leer je niet van woorden, competenties leer je door doen. Helaas leidt ook doen niet automatisch tot competent gedrag. De leerlingen die het niet vanzelf lukt, raken gefrustreerd. Ze gaan in verzet of geven de moed op.

Opzet De modules van Grip op competenties helpen leerlingen op een effectieve manier hun sociale competenties te ontwikkelen. Concrete leerpunten en praktische oefeningen wekken de competentiebeschrijvingen tot leven. Docenten ontwikkelen een scherper beeld van sociale competenties en vergroten hun vaardigheden in het aanleren en observeren ervan.

Inhoud Grip op competenties bevat modules voor de volgende SHL competenties: Leren (feedback, persoonlijke ontwikkeling, 8 lessen); Plannen en organiseren (6 lessen); Samenwerken en overleggen (6 lessen); Presenteren (5 lessen). Ook zijn lessen ontwikkeld om leerlingen voor te bereiden op intake- en reflectie gesprekken (STARRT). Op verzoek ontwikkelen we modules voor meer competenties.

Materialen Docentenhandleiding, leerling materiaal, videofragmenten op dvd.

Docententraining Het benodigde aantal dagdelen training is afhankelijk van het gewenste aantal modules. Vuistregel is: een algemeen dagdeel plus een dagdeel per module. Intake- en STARRT gesprekken vragen een extra dagdeel.

Voor Docenten, die (V)MBO leerlingen willen helpen bij het ontwikkelen van sociale competenties.

Door Ellen Reehorst.

Data en kosten Neem contact voor een offerte en mogelijke data.

Sociale vaardigheden Een positieve klas Vaardigheden voor stages De kracht van bemoediging Gesprekken voeren
Algemene voorwaarden | Colofon